Δίκτυο Υποστήριξης Διακοπής Ψυχοφαρμάκων

Δημιουργία δικτύου υποστήριξης για ανθρώπους που επιθυμούν να διακόψουν τα ψυχοφάρμακα

Στα πλαίσια της διημερίδας του Παρατηρητηρίου για τα Δικαιώματα στο Χώρο της Ψυχικής Υγείας 23 και 24.5.08 στη Θεσσαλονίκη συγκροτήθηκε σε μια πρώτη μορφή ένα Δίκτυο Υποστήριξης για ανθρώπους που θέλουν να σταματήσουν τα ψυχοφάρμακα, αποτελούμενο καταρχήν από κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη, που θα ήθελε να εμπλακεί με οποιαδήποτε ιδιότητα στη δράση, προς το παρόν κατά κύριο λόγο από επαγγελματίες ψυχικής υγείας και έναν άνθρωπο με προσωπική ψυχιατρική εμπειρία.
Το δίκτυο συναντήθηκε μετά τη συγκρότησή του στο κλείσιμο της εκδήλωσης ήδη μία φορά και προβλέπεται να ακολουθήσουν τακτικές συναντήσεις. Στην πρώτη συνάντηση διευκρινίστηκαν βασικές αρχές και αφετηρίες, οι οποίες αποτελούν κοινό παρονομαστή των συμμετεχόντων και την κύρια οδηγό παράσταση για την εξέλιξη της πρωτοβουλίας. Αυτές είναι:
1. Υποστήριξη στην πορεία διακοπής των ψυχοφαρμάκων δεν σημαίνει παρότρυνση προς κάποιους να κάνουν κάτι τέτοιο, αλλά παροχή βοήθειας σ’ αυτούς που ήδη έχουν αποφασίσει να το κάνουν και το κάνουν μόνοι και αντιμέτωποι με κινδύνους για την υγεία τους. Στόχος του Δικτύου είναι να παρέχει ένα είδος τεχνογνωσίας και κοινωνικής αλληλεγγύης, αυξάνοντας το βαθμό ασφάλειας των ενδιαφερομένων κατά την προσπάθειά τους.
2. Τα ψυχοφάρμακα αντιμετωπίζονται από το δίκτυο ως θεραπεία επιλογής από τον κάθε ενδιαφερόμενο και όχι ως εξαρχής καλά ή κακά, χρήσιμα ή άχρηστα. Ανεξάρτητα από τις προσωπικές απόψεις των μελών του δικτύου γι’ αυτά, η έμφαση δίνεται στην προσωπική άποψη του κάθε ενδιαφερόμενου και στην αύξηση της ελευθερίας επιλογών του στο χώρο της ψυχικής υγείας. Ως ρόλος του δικτύου ορίζεται η υποστήριξη του ενδιαφερόμενου-ης στο δικαίωμά του-της να επιλέγει τη θεραπεία του-της, που σημαίνει να μπορεί και να αρνείται χρήση συγκεκριμένων μεθόδων πάνω του-της, αν ο ίδιος-ια το επιθυμεί.
3. Το δίκτυο και τα μέλη του δεν αναλαμβάνουν το έργο θεραπευτή-ών, σε περίπτωση συνεργασίας με κάποιον-α ενδιαφερόμενο-η, αλλά συμβούλου ενημερωμένου για τις υπάρχουσες εναλλακτικές και υποστηρικτή στη διαχείριση από το ενδιαφερόμενο άτομο της προσωπικής του ζωής και θεραπείας ή μη, στο βαθμό που το άτομο θα το επιθυμήσει και θα το δηλώσει ρητά. Αυτός ο ρόλος παραμένει τέτοιος ανεξαρτήτως εξελίξεων στην προσωπική πορεία του ενδιαφερομένου προσώπου.
4. Βασικό έργο του Δικτύου είναι να φέρει το ενδιαφερόμενο πρόσωπο σε επαφή με εμπειρίες και γνώσεις γύρω από το προσωπικό εγχείρημα της διακοπής ψυχοφαρμάκων και να εκπροσωπήσει γι΄ αυτό τον κοινωνικό, αλλά και προσωπικό σύμμαχο στον αγώνα του.

Μεθοδολογικά-οργανωτικά συμφωνήθηκαν τα εξής βήματα δράσης:
1. προσωπική ενημέρωση όλων των μελών μέσα από διαβάσματα και πληροφορίες, οι οποίες οργανώθηκαν και τέθηκαν στη διάθεσή τους.
2. Προσωπική επαφή με άλλα πρόσωπα, που ενδεχομένως θα ενδιαφέρονταν να συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία. Ιδιαίτερα σημαντική θεωρείται η συμμετοχή ανθρώπων με προσωπική ψυχιατρική εμπειρία.
3. Εκπαίδευση των μελών του δικτύου σ’ αυτή την πρακτική από έμπειρους ανθρώπους με προσωπική ψυχιατρική εμπειρία ευρωπαϊκών οργανώσεων άμεσα ενδιαφερομένων.

Όποιος ενδιαφέρεται να εμπλακεί σ’ αυτή τη φάση προετοιμασίας της δράσης και να συνδιαμορφώσει την πρακτική και τις λεπτομέρειες της εφαρμοφής της , καλείται να επικοινωνήσει ηλεκτρονικά με το Δίκτυο μέσω του εμαιλ του Παρατηρητηρίου, paratiritiriopsy@yahoo.com.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s