Ελληνικό Δίκτυο Ανθρώπων που Ακούνε Φωνές

Το Παρατηρητήριο για τα Δικαιώματα στο Χώρο της Ψυχικής Υγείας λειτουργεί ως τμήμα του Ελληνικού Δικτύου Ανθρώπων που Ακούνε Φωνές στη Θεσσαλονίκη. Το Ελληνικό Δίκτυο Ανθρώπων που Ακούνε Φωνές είναι μέλος του Διεθνούς Δικτύου Ανθρώπων που Ακούνε Φωνές.

Το Δίκτυο Ανθρώπων που Ακούνε Φωνές (Intervoice) είναι διεθνές δίκτυο ατόμων που ακούνε φωνές και συνήθως έχουν εκτεταμένη εμπειρία επαφής με υπηρεσίες ψυχικής υγείας. Το Δίκτυο ξεκίνησε το 1998 από την Ολλανδία, μέσω της δουλειάς του ψυχιάτρου Marius Romme σε συνεργασία με άτομα που ακούνε φωνές. Αντί της αντιμετώπισης των φωνών και άλλων ανάλογων εμπειριών ως συμπτώματα ενός ψυχιατρικού συνδρόμου χωρίς νόημα, το Δίκτυο προτείνει το σεβασμό για το νόημα κάθε βιώματος. Το Δίκτυο Ανθρώπων που Ακούνε Φωνές έχει αναπτυχθεί κυρίως στη Βρετανία, όπου υπάρχουν σήμερα 195 ομάδες αυτοβοήθειας στα πλαίσια του Δικτύου. Ομάδες υπάρχουν επίσης σε πολλές χώρες της Ευρώπης, στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, στη Ιαπωνία, την Παλαιστίνη και στις ΗΠΑ. Το Δίκτυο, κατά την τελευταία δεκαετία, έχει επιδείξει σημαντικό έργο στην ανάπτυξη εναλλακτικών, μη παθολογικοποιητικών τρόπων κατανόησης και διαχείρισης των φωνών, οι οποίοι βασίζονται στην εμπειρία των ίδιων των άμεσα ενδιαφερόμενων και στη λογική της αυτοβοήθειας. Το Δίκτυο εμπλέκεται επίσης σε πολλές χώρες στην εκπαίδευση επαγγελματιών ψυχικής υγείας σχετικά με εναλλακτικούς τρόπους κατανόησης των φωνών και υποστήριξης ατόμων που ακούνε φωνές στην ανάπτυξη αποτελεσματικών στρατηγικών διαχείρισης των φωνών τους.

 

Έπειτα από επίσκεψη μελών του Βρετανικού Δικτύου Ανθρώπων που Ακούνε Φωνές στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη στις αρχές του 2010, κατά την οποία έδωσαν σειρά ομιλιών σχετικά με εναλλακτικές προσεγγίσεις στις φωνές και την παράνοια, ξεκίνησε η διαδικασία ίδρυσης του Ελληνικού Δικτύου Ανθρώπων που Ακούνε Φωνές. Το Ελληνικό Δίκτυο Ανθρώπων που Ακούνε Φωνές λειτουργεί σε εθνικό επίπεδο, υποστηρίζοντας ανθρώπους που ακούνε φωνές και προωθώντας εναλλακτικές προσεγγίσεις στις φωνές, και αποτελεί μέρος του Διεθνούς Δικτύου Ανθρώπων που ακούνε Φωνές, του Intervoice.

Το τμήμα  του Δικτύου που λειτουργεί στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται υπό την αιγίδα του Παρατηρητηρίου για τα Δικαιώματα στο Χώρο της Ψυχικής Υγείας. Το Δίκτυο στη Θεσσαλονίκη:

  • Λειτουργεί μια ομάδα αυτοβοήθειας/υποστήριξης για ανθρώπους που ακούνε φωνές και/ή έχουν παρανοϊκές ιδέες
  • Συγκεντρώνει και μεταφράζει υλικό σχετικά με τη συγκεκριμένη προσέγγιση για τις φωνές και την παράνοια, το οποίο διασπείρεται μέσω της ιστοσελίδας του Παρατηρητηρίου (μπορείτε να βρείτε εκεί, μεταξύ άλλων τη «Συνέντευξη του Maastricht με ένα άτομο που ακούει φωνές» και τη «Συνέντευξη του Maastricht με ένα άτομο που βιώνει παράνοια» στα ελληνικά)
  • Παρέχει ατομική υποστήριξη ανθρώπων που ακούνε φωνές και/ή έχουν παρανοϊκές ιδέες με στόχο την καλύτερη διαχείριση αυτών των εμπειρών

Η ομάδα αυτοβοήθειας/υποστήριξης καλύπτει την πόλη της Θεσσαλονίκης και τις γύρω περιοχές. Συναντιέται κάθε Πέμπτη, από τις 20:30 μέχρι τις 22:00 στο Μικρόπολις, Βας. Ηρακλείου 18 (και Βενιζέλου), στον 2ο όροφο, στο χώρο της βιβλιοθήκης. Για πληροφορίες, παρακαλούμε επικοινωνείστε με τη συντονίστρια της ομάδας στον τηλεφωνικό αριθμό 6983097850.

Το τμήμα του Δικτύου που λειτουργεί στην Αθήνα λειτουργεί δύο ομάδες αυτοβοήθειας. Η πρώτη ομάδα αυτοβοήθειας απευθύνεται σε ανθρώπους που έχουν ακούσει φωνές ή έχουν δει οράματα και πραγματοποιεί συναντήσεις κάθε δεύτερη Παρασκευή από τις 16:00 έως τις 18:00, στο κτήριο του ΚΑΠΗ Νέας Φιλαδέλφειας, Εφέσου 4 (1ος όροφος). Μία ακόμα ομάδα αυτοβοήθειας λειτουργεί στο κέντρο της Αθήνας. Οι συναντήσεις πραγματοποιούνται κάθε δεύτερη Κυριακή, από τις 19:00 έως τις 21:00, στο Κολωνάκι, οδό Νεοφύτου Βάμβα 7.

Τα μέλη και οι συντονιστές της ομάδας συντονίζουν επίσης και μια ευρύτερη ομάδα υποστήριξης ενδιαφερομένων που περιλαμβάνει και άτομα που δεν ακούνε φωνές. Η ομάδα υποστήριξης συναντιέται σε μηνιαία βάση στον ξενώνα «Σεμέλη», Φερρών 38, στην κεντρική αίθουσα του ισογείου και κάνει τα ακόλουθα:

  • Οργανώνει σεμινάρια και εκδηλώσεις στην Αθήνα.
  • Οργανώνει παρουσιάσεις και συζητήσεις για την επιμόρφωση των μελών της και με σκοπό να τα βοηθήσει να εξοικειωθούν με το ήθος και βασικές αξίες και έννοιες του δικτύου Hearing Voices
  • Ασχολείται με τη συγγραφή πληροφοριών σχετικά με την ιστορία του δικτύου, βασικές ιδέες που έχουν παρουσιαστεί στις μέχρι τώρα εκδηλώσεις και τη δουλειά της ομάδας αυτοβοήθειας
  • Συγκεντρώνει και μεταφράζει υλικό του κινήματος Hearing Voices και από άλλες σχετικές πηγές

Επικοινωνία:

Email:athinahvsynantisi@gmail.com

Τηλέφωνα:Ομάδα Νέας Φιλαδέλφειας: 6944302577 ή 6956879974, Ομάδα Αθήνας (Κέντρο): 6973053886 και 6946915635

Χρήσιμοι σύνδεσμοι:

Διεθνές Δίκτυο Ανθρώπων που Ακούνε Φωνές (Intervoice):

http://www.intervoiceonline.org/

Πληφορορίες για το Ελληνικό Τμήμα του Intervoice:

http://www.intervoiceonline.org/about-intervoice/national-networks-2/greece

Ελληνικό Δίκτυο «Ακούγοντας Φωνές», Αθήνα:

http://hearingvoices.gr/

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s